Tiếng Anh lớp 11 Unit 1 Friendship

Để có thể củng cố, khối hệ thống lại những kiến thức của chương trình tiếng Anh 11, Vn
Doc.com mời những em cài và luyện tập ngay với bài tập Unit 1 lớp 11 Friendship bao gồm đáp án. Đây là những bài tập giờ đồng hồ Anh lớp 11 hay, bao hàm bài tập trắc nghiệm và tự luận giờ Anh lớp 11 được shop chúng tôi sưu trung bình và chọn lọc để giữ hộ đến những em. Chúc những em học tập tốt.

Bạn đang xem: Bài tập tiếng anh lớp 11 unit 1 friendship có đáp án


I. PRONUNCIATION

1. A. Machine b. Change c. Teacher d. Choose
2. A. Condition b. Option c. Suggestion d. Relation
3. A. Believe b. Readily c. Friend d. Pleasure
4. A. good b. gossip c. game d. geometry
5. A. Trust b. Mutual c. Number d. Uncertain

II. LANGUAGE FOCUS

Choose the one word or phrase - a, b, c, or d - that best completes the sentences or substitutes for the underlined word or phrase.

6. It was so relaxing khổng lồ be ________ old friends.

a. In b. Between c. Among d. Around

7. She"s made friends ________ a little girl who lives next door.

a. To lớn b. Of c. By d. With

8. The children seem to be totally capable ________ working by themselves.

a. On b. Of c. In d. For

9. Your friendship should be based on ________ trust.

a. Basic b. Fragile c. Mutual d. Blind

10. The company expects ________ from its employees.

a. Constancy b. Chất lượng c. Interest d. Loyalty

11. I"ve got lots of _______, but only a few are really good friends

a. Close friends b. Acquaintances c. Neighbors d. Partners

12. Friendship is a two-sided ________, it lives by give-and-take.

a. Affair b. Event c. Aspect d. Feature

13. Unselfishness is the very essence of friendship.


a. Romantic part b. Important part c. Difficult part d. Interesting part

14. They ________ a close friendship at university.

a. Created b. Became c. Promoted d. Formed

15. We stayed friends even after we ________ & left home.

a. Brought up b. Turned up c. Grew up d. Took up

Choose the word or phrase -a, b, c, or d -that best completes the sentence.

16. He finds it ________ lasting friendships.

a. Difficult khổng lồ make b. Difficulty in making c. Is difficult lớn make d. Difficult making

17. You ________ any friends if you ________ talking lượt thích that.

a. Will win/ carryon b. Won"t win/ carryon

c. Wouldn"t win/ carried on d. Would have won/ had carried on

18. The aim of the culture festival is ________ friendship between the two countries

a. Promote b. Promoting c. Lớn promote d. Being promoted

19. People he ________ turned out to be only fair-weather friends.

a. Trusted b. Has trusted c. Was trusting d. Had trusted

20. How can you let such a silly incident ________ your friendship?

a. Wreck b. To lớn wreck c. Wrecking d. That wrecks

21. It has become necessary ________ water in the metropolitan area because of the severe drought.

a. Rationing b. Ration c. To lớn ration d. To lớn have rationed


22. All the passengers were made ________ their seat belts during the turbulence.

a. Buckle b. To buckle c. Buckling d. For buckling.

23. ________ good ice cream, you need lớn use a lot of cream.

a. Make b. Making c. Lớn make d. For make

24. I got my friend ________ her car for the weekend.

a. Khổng lồ let me khổng lồ borrow b. To let me borrow c. Let me borrow d. Let me khổng lồ borrow

25. They _______ good friends, but they"ve fallen out recently.

a. Used to be b. Would be c. Were d. Are

Identify the one underlined word or phase - A, B, C or D - that must be changed for the sentence to be correct.

III. READING

Fill in each blank with one appropriate word from the box.

terms words came pieces cảm biến change

last experience talk accent get make

Meeting old school friends again can be a strange (31) ________ Some have changed so much that you can hardly recognise them: they speak with a different (32) ________, are interested in different things & all you can vị is make small (33) ________ and hope they"ll go soon. Others, though you might have been out of (34) ________ with them for years, are just the same as they always were - it"s as if you (35) ________ saw them yesterday.


Before you know it, you"re exchanging (36) ________ about your families & friends, and setting out the (37) ________ for another game of chess. A few change for the better. There"s one person that I (38) ________ on with very well now, though we weren"t on speaking (39) ________ for our last two years at school. One day, we met at a buổi tiệc ngọt and made it up & (40) ________ engaged the same evening.

Read the passage carefully, then decide whether the following statement are true (T) or false (F)

The proverb "A friend in need is a friend indeed." means that we shall know who our real friends are when we are in need. Those who desert us when we are in difficulty are just unfaithful friends.

A true friend would remain with us whether we are rich or poor. Some people be friend the rich, simply for the sake of getting benefits from them.

It is useless to have insincere friends because these friends remain with us as long as we are rich or powerful. It is better to lớn have one or two good friends rather than having hundreds of insincere ones.

A true friend will stand by us in our trials and tribulations. He will be a great source of consolation và comfort in our troubles. So we must be careful in choosing our friends. It is difficult to lớn choose a sincere friend overnight; it takes years for us to lớn find a sincere friend.

41. Real friends cốt truyện everything we need.

42. Unfaithful friends stop being our friends when we are in trouble.

43. A rich friend is always a true friend.

44. A true friend is always loyal lớn us and tư vấn us through our difficulties.

45. It"s not worth having a lot of friends.

46. It may take a lot of time lớn find a real friend.

Read the passage and choose the correct answer

It is an in-depth relationship combining trust, support, communication, loyalty, understanding, empathy, và intimacy.

These are certainly aspects of life that all of us crave.

Being able khổng lồ trust và relax with your friend is a big part of friendship.


Remember when you were young and went with a friend khổng lồ her grandma"s for the week-end. It was fun but when you got home, home was wonderful. Your feeling was "I"m home. I can relax now."

That"s what a friendship should be.

You go out into the world và do your best. You have your ups & downs, your problems & triumphs, your fun & tribulations. You charm and you perform.

Then you come "home" to a friend. You can relax, put up your feet; you are relieved. If you still have khổng lồ be charming and/or performing, it"s not a relief.

Friendship is a comfy situation lượt thích home. You get home, kick off your shoes, relax & sigh, "Ahh, home."

But no one can form a friendship until he/she realizes that the basis of being friends is meeting the needs of the other person. One must be a friend khổng lồ have one.

Never forget that friends relate. Relating is the basis of friendship.

When paths begin khổng lồ separate (you are married; he isn’t or you have a baby; she is still childless) at forks in the road of life, that is the most important time of all lớn stay in touch with friends

When there is conflict, it must be resolved for friendship khổng lồ continue. Confrontation is one way khổng lồ resolve conflict. Talking it out is another.

A cooling off period is sometimes necessary when conflict has occurred. Once you reinitiate conflict, it may not even be necessary khổng lồ discuss the conflict.

47. What is the main idea of the passage?

A. How lớn keep in cảm ứng with friends

B. What friendship involves

C. What friendship is and how khổng lồ maintain it

D. Conflicts in friendship

48. What is the basis of being friends?

A. Confrontation

B. Conflicts

C. Meeting the needs

D. Stay in touch

49. “Put up your feet” refers khổng lồ your feeling of

A. Anger

B. Disappointment

C. Satisfaction

D. Relaxation

50. The phrase “cooling-off period” can be best replaced by

A. Fear

B. Thinking

C. Slowness

D. Delay

IV. WRITING

From the four words or phrases - a, b, c or d, choose the one that best completes the sentence.

51. ________ the promotion of health & to helping people avoid injury and disease.

a. Lớn commit the Red Cross

b. The Red Cross to commit

c. Committed to the Red Cross is

d. The Red Cross is committed to

52. It is possible ________ may assist some tree in saving water in the winter.

a. The leaves are lost

b. When leaves have lost

c. That the loss of leaves

d. To thua trận leaves

53. It can sometimes ________ a home.

a. To lớn take months lớn sell

b. Take several months lớn sell

c. Selling takes several months d. To sell taking several months

54. Pioneer men và women endured terrible hardships, và ________


a. So vì their children

b. Neither did the children

c. Also the children

d. So did their children

Rewrite each of the following sentenes in such a way that it has the same meaning as the sentence preceding it.

1. Joe’s sister didn’t let him use her car.

Joe was not allowed ………………………………………….

2. “Would you like something khổng lồ eat?”

She offered to lớn give …………………………………………..

3. Mike took his car to the garage to repair.

Mike had the garage ………………………………………….

4. This coffee is so hot that I can’t drink it

This coffee is too ………………………………………………

5. My parents force me to vì my homework every night.

My parents make ……………………………………………….

ĐÁP ÁN

I. PRONUNCIATION Choose the word that has the underlined part pronounced differentlyfrom the others.

1 - a; 2 - c; 3 - a; 4 - d; 5 - b;

II. LANGUAGE FOCUS

A. Choose the one word or phrase - a, b, c, or d - that best completes the sentences or substitutes for the underlined word or phrase

6 - c; 7 - d; 8 - b; 9 - c; 10 - d;

11 - b; 12 - a; 13 - b; 14 - d; 15 - c;

B. Choose the word or phrase -a, b, c, or d -that best completes the sentence.

16 - a; 17 - b; 18 - c; 19 - d; trăng tròn - d;

21 - c; 22 - b; 23 - c; 24 - b; 25 - a;

C. Identify the one underlined word or phrase - A, B, C or D - that must be changed for the sentence khổng lồ be correct.

26 - D; 27 - D; 28 - D; 29 - C; 30 - A;

III. READING

A. Fill in each blank with one appropriate word from the box

31 - experience; 32 - accent; 33 - talk; 34 - touch; 35 - last;

36 - words; 37 - pieces; 38 - get; 39 - terms; 40 - came;

B. Read the passage carefully, then decide whether the following statements are true (T) or false (F).

41 - T; 42 - T; 43 - F: 44 - T; 45 - F; 46 - T;

Read the passage and choose the correct answer

47. C

48. C

49. D

50. D

IV. WRITING

From the four words or phrases - a, b, c or d, choose the one that best completes the sentence.

51 - d; 52 - c; 53 - b; 54 - d;

Rewrite each of the following sentenes in such a way that it has the same meaning as the sentence preceding it.

1. Joe was not allowed lớn use his sister’s car.

2. She offered to lớn give me something to lớn eat.

3. Mike had the garage repair his car.

4. This coffee is too hot for me to drink.

5. My parents make me vì chưng my homework every night.

Xem thêm: Lời bài hát rạng rỡ việt nam lyrics, rạng rỡ việt nam

Download Đề thi và đáp tại tại: bài tập giờ Anh Unit 1 lớp 11 Friendship tất cả đáp án. Mời thầy cô tham khảo thêm nhiều tài liệu ôn tập tiếng Anh lớp 11 cả năm không giống như: Để học tốt Tiếng Anh lớp 11, bài tập tiếng Anh lớp 11 theo từng Unit trực tuyến, Đề thi học kì 1 lớp 11, Đề thi học tập kì 2 lớp 11,... được update liên tục trên Vn
Doc.com.


Bạn đang xem tư liệu "Bài tập tiếng Anh Lớp 11 - Unit 1: The generation gap (Có đáp án)", để download tài liệu nơi bắt đầu về máy các bạn click vào nút DOWNLOAD sinh hoạt trên

Tài liệu gắn thêm kèm:

*
bai_tap_tieng_anh_lop_11_unit_1_the_generation_gap_co_dap_an.doc

Nội dung text: bài tập giờ đồng hồ Anh Lớp 11 - Unit 1: The generation gap (Có đáp án)

UNIT 1: THE GENERATION GAP (KHOẢNG CÁCH THẾ GIỚI) A. VOCABULARY New words Meaning Picture Example afford cĩ kĩ năng chi I cannot afford lớn buy a /əˈfɔːd/ (v) trả, cĩ điều kiện house. Tơi khơng cĩ đk để tải nhà. Bless cầu nguyện We blessed their /bles/ (v) marriage. Chúng tơi sẽ chúc phúc mang đến cuộc rộng nhân của họ. Childcare việc chăm sĩc We are worried about /ˈtʃaɪldkeə(r)/ (n) con cháu childcare because we don"t get our parents" help. Bọn chúng tơi khá lo lắng về vấn đề chăm sĩc con cháu vì bọn chúng tơi khơng được bố mẹ hỗ trợ. Compassion lịng thương, lịng I hope that he will show a /kəmˈpỉʃn/ (n) trắc ẩn little compassion. Tơi hi vọng anh ta vẫn thể hiện một chút ít tình thương. Conflict xung tự dưng There are sometimes /ˈkɒnflɪkt/ (n) some conflicts between parents and their children. Đơi cơ hội giữa bố mẹ và con cháu sẽ phát sinh xungđột. Conservative cổ hủ My grandparents tend to /kənˈsɜːvətɪv/ be more conservative và (adj) a bit suspicious of anything new. Ơng bà của tơi hay khá bảo thủ và nghi ngờ những dòng mới. Curfew hạn thời gian về I"ll be in trouble if I get /ˈkɜːfjuː/ (n) nhà, lệnh giới trang chủ after curfew. Nghiêm Tơi sẽ gặp rắc rối ví như về bên sau tiếng giới nghiêm. Elegant thanh lịch, thanh nhã Look! She is wearing a /ˈelɪɡənt/ (adj) very elegant dress. Trơng kìa! Cơ ấy mặc một cái váy thật thanh lịch. Flashy diện, hào nhống /ˈflỉʃi/ (adj) My parents don"t lượt thích me wearing flashy clothes. Cha mẹ khơng đam mê tơi ăn mặc quá hào nhống. Tạo khĩ chịu, bực frustrating It is frustrating because mình /frʌˈstreɪtɪŋ/ (adj) my daughter doesn"t listen to what I say. Thiệt bực bản thân khi phụ nữ khơng chịu nghe lời tơi. Generation gap khoảng cách thế hệ I think there is a /dʒen.əˈreɪʃən.ɡỉp/ (n, generation gap between p) me and my parents. Tơi nghĩ là cĩ khoảng cách thế hệ giữa tơi và phụ vương mẹ.impose /ɪmˈpəʊz/ (v) áp ném lên ai đĩ Many parents often (+ on somebody) impose their choices of career on their children without thinking about their children"s preferences. Nhiều cha mẹ thường áp đặt lựa chọn nghề nghiệp thay con cháu mà khơng hề quan tâm đến đến nguyện vọng của nhỏ mình. Mature /məˈtʃʊə(r)/ trưởng thành, chín chắn Living far from trang chủ can help us become mature and independent. Sinh sống xa công ty cĩ thể giúp họ trở cần chín chắn cùng tự lập. Multi-generational đa cụ hệ, những thế The number of multi- /ˌmʌlti- ˌdʒenəˈreɪʃənl/ hệ generational households (adj) living under the same roof has increase in the USA over the past few years. Con số các hộ gia đình đa cầm hệ bình thường sống cùng nhau đang cĩ xu hướng gia tăng ở Hoa Kỳ vào vài năm qua. Norm sự chuẩn chỉnh mực Some people think some /nɔːm/ (n) types of clothes that their children want to lớn wear can break norms of society. Một trong những người nhận định rằng kiểu phục trang mà nhỏ cái người ta có nhu cầu mặc cĩ thể phá vỡ các quy tắc chuẩn mực làng hội.objection sự bội nghịch đối, phản bội /əbˈdʒekʃn/ (n) kháng My father has an objection to me going out after ten o"clock. Phụ vương phản đối việc tơi đi dạo sau 10 giờ đồng hồ đêm. Xuất hiện –minded thống, tháo mở /ˌəʊ.pənˈmaɪn.dɪd/ (adj) Because my mother is quite young, she is more open-minded. Cũng chính vì mẹ tơi tương đối trẻ, bà ấy cĩ cân nhắc thống hơn. Outweigh vượt hơn hẳn, The advantages of living /ˌaʊtˈweɪ/ (v) nhiều hơn thế abroad outweigh the disadvantages. Tác dụng của bài toán sống ở nước ngồi nhiều hơn thế nữa những có hại mà nĩ tạo ra. Pierce xâu răn dạy (tai, /pɪəs/ (v) mũi, ) He has his ears pierced. Anh ấy bấm lỗ tai. Prayer lời mong nguyện, lời /preə(r)/ (n) thỉnh cầu She always says her prayers before she goes lớn bed. Cơ ấy luơn luơn mong nguyện trước khi đi ngủ.pressure áp lực, sự thúc Parents shouldn"t put too /ˈpreʃə(r)/ (n) bách much pressure on their children. Bố mẹ khơng phải tạo không ít áp lực cho bé cái. Privacy sự riêng tứ Living in an extended /ˈprɪvəsi/ family with more than /ˈpraɪ.və.si/ (n) two generations can be uncomfortable because of the lack of space and privacy. Sống trong một đại gia đình nhiều hơn hai vắt hệ cĩ thể tạo phiền tối vì sự thiếu thốn khơng gian với tính riêng rẽ tư. Relaxation sự nghỉ ngơi, giải Listening to music is a /ˌriːlỉkˈseɪʃn/ (n) trí khung of relaxation for my daughter. Nghe nhạc là biện pháp mà con gái tơi thư giãn. Respect tơn trọng Children should respect /rɪˈspekt/ (n, v) the elderly. Trẻ con nên tơn trọng bạn lớn tuổi. Skinny (of clothes) bĩ sát, ơm gần kề These trousers are too /ˈskɪni/ (adj) skinny. Mẫu quần này bĩ liền kề quá.spit khạc nhổ Don"t spit on the floor! /spɪt/ (v) Đừng khạc nhổ xuống sàn! stuff thứ, mĩn, vật They want me to wear /stʌf/ (n) more casual stuff lượt thích jeans and T-shirts. Họ có nhu cầu tơi khoác đồ dân dã hơn như quần bị và áo phơng. Swear thề, chửi thề My parents forbid me lớn /sweə(r)/ (v) swear. Phụ huynh cấm tơi chửi thề. Taste thị hiếu The colour & style is a /teɪst/ (n) matter of personal taste. Mọi người cĩ một gu riêng biệt về color và phong cách ăn mặc. Viewpoint quan điểm We have different /ˈvjuːpɔɪnt/ (n) viewpoints on the matter. Bọn họ cĩ quan lại điểm khác nhau về vụ việc này. B. GRAMMAR MODALS 1. Should – Ought lớn – Had better * Form: should/ ought lớn + V(bare -inf): yêu cầu làm gì hình thức phủ định của should là should not (shouldn"t); của ought to lớn là ought not to (oughtn"t) to; của had better là had better not.Chúng ta dùng should, ought to để lấy ra chủ kiến của bọn họ về bài toán gì đĩ hoặc đưa ra lời khuyên mang đến ai đĩ (give our opinions about something or advice to lớn somebody). Trong phần nhiều các trường hòa hợp thì họ cĩ thể cần sử dụng ought to sửa chữa cho should. E.g: You should/ ought lớn finish your homework before you go out. Tuy nhiên cĩ sự không giống biệt nhỏ tuổi giữa should và ought to: - "Should" thường được sử dụng khi bọn họ muốn diễn đạt quan điểm, ý kiến cá thể E.g: I think you should see him. (Tơi nghĩ bạn nên chạm chán anh ta.) - "Ought to" thường được dùng khi nĩi mang lại điều luật, nhiệm vụ, phương pháp E.g: They ought to lớn follow the school"s policy, or they will get expelled. (Họ phải tuân theo chính sách của trường học, hoặc là họ sẽ ảnh hưởng đuổi ra khỏi trường.) - "Should" thường được sử dụng trong các thắc mắc hơn "ought to", đặc biệt là trong loại thắc mắc WH- questions E.g: What should I vày if I have any problems? (Tơi nên làm cái gi nếu tơi chạm chán vấn đề?) - Should/ Ought khổng lồ +have + PP: lẽ ra đã buộc phải làm gì diễn tả một điều gì đĩ đáng ra đã nên hoặc phải xẩy ra trong vượt khứ nhưng thực tế đã khơng xảy ra trong thừa khứ vì tại sao nào đĩ E.g: I should have gone khổng lồ the post office this morning. (Lẽ ra sáng ngày hôm nay tơi buộc phải đi bưu điện.) tơi vẫn khơng đi diễn đạt sự đáng tiếc, hối hận hận đã khơng thao tác làm việc gì đĩ (express regret that something was not done) I failed the exam. I should have studied harder. (Tơi vẫn thi trượt. Đáng đáng ra tơi đề nghị chăm học tập hơn.) - chúng ta cĩ thể dùng nhiều was/were supposed to V để sửa chữa thay thế cho should have pp E.g: She was supposed to go/ should have gone to the tiệc nhỏ last night. * Form: Had better + V: nên, giỏi hơn nên làm gì (Had better ="d better) - Had better: cũng sử dụng khi mang lại lời khuyên, hay biểu đạt điều gì đĩ cực tốt nên làm. Had better được dùng khiến cho lời khuyên về sự vật sự việc, trường hợp cụ thể, cịn lời khuyên nhủ chung chúng ta nên áp dụng "ought to" hoặc "should" E.g: It"s cold today. You"d better wear a coat when you go out. (Hơm ni trời lạnh. Xuất sắc hơn là chúng ta nên mặc áo khốc khi rời khỏi ngồi một trường hợp đặc biệt) - Had better quan trọng được dùng để đưa ra lời khuyên mang tính chất cấp bách, chú ý và rình rập đe dọa E.g: You had better be on time or you will be punished. (Bạn đề xuất đúng giờ đồng hồ hoặc giả dụ khơng bạn sẽ bị trừng phạt.) 2. Must- Have (Got) khổng lồ "Must" cùng "Have (got) to" mọi cĩ nghĩa là "phải": nhằm chỉ sự đề xuất hay quan trọng phải làm một vấn đề gì đĩ (express obligation or the need to vị sth) E.g: I must/ have to go out now. Must cùng have (got) khổng lồ cĩ thể dùng để thay thế cho nhau nhưng đơi lúc giữa bọn chúng cĩ sự khác nhau: - Must: mang ý nghĩa chất cá nhân, để miêu tả sự bắt buộc tới từ người nĩi, cảm hứng của cá nhân mình (chủ quan). Fan nĩi thấy vấn đề đĩ cần thiết phải làm cho E.g: I really must give up smoking (Tơi thực sự đề nghị bỏ thuốc.) - Have (got) to: khơng mang tính chất chất cá nhân, để miêu tả sự cần đến từ các yếu tố ngoại cảnh bên ngồi như chính sách lệ, luật pháp (sự bắt buộc mang tính chất khách quan- external obligation). E.g: You can"t turn right here. You have khổng lồ turn left. (because of the traffic system) Have got khổng lồ ~ have to nhưng mà have got khổng lồ thường được sử dụng trong ngơn ngữ nĩi (informal)Have to Have got to lớn I/you/we/they have to lớn I/you/we/they have got lớn I/you/we/they don"t have lớn I/you/we/they haven"t got to bởi I/you/we/they have lớn ? Have I/you/we/they got to ? nếu như have được tỉnh giấc lược "ve thì họ phải cĩ "got" E.g: They"ve got to lớn be changed. (khơng được dùng They"ve lớn be changed) trong thì quá khứ đơn, họ thường cần sử dụng "had to" rộng là "had got to" - Must cĩ thể được dùng để nĩi về bây giờ và tương lai, nhưng mà khơng được dùng ở thừa khứ. Vậy vào đĩ, ta phải dùng had to lớn (have to dùng được ở tất cả các thì) E.g: I must go to school now. I must go lớn school tomorrow. /I will have to lớn go lớn school tomorrow. I had khổng lồ go khổng lồ school yesterday. Nếu như khơng chắc chắn nên sử dụng từ nào thì thơng thường để "an tồn" hơn ta đề nghị dùng have - Must cịn dùng để mang ra sự suy luận phụ thuộc lập luận ngắn gọn xúc tích E.g: She must be upstairs. We"ve looked everywhere else. (Cơ ta chắc chắn là ở bên trên tầng. Chúng tơi đã tìm những nơi khác.) - Must + be/ feel + adj: để bày tỏ sự thấu hiểu xúc cảm của ai đĩ E.g: You must be tired after that trip. (Bạn chắc rằng rất mệt sau chuyến đi đĩ.) Mustn"t và Don"t have to Must not (mustn"t) không giống hồn tồn với don"t/ doesn"t have khổng lồ + Mustn"t: khơng được thiết kế gì đĩ (chỉ sự cấm đốn) E.g: You mustn"t tell the truth. (Bạn khơng được phép nĩi ra sự thật) + Don"t have to = Don"t need to: khơng cần làm gì, khơng phải làm gì (nhưng bạn cĩ thể làm nếu khách hàng muốn) E.g: You don"t have to get up early. (Bạn khơng buộc phải thức dậy nhanh chóng đâu.) - Must + have + PP: chắc rằng đã, hẳn là diễn đạt sự suy đốn hay tóm lại logic nhờ vào thực tế sinh sống quá khứ (to draw a conclusion about something happened in the past) E.g: Mary passed the exam with flying colors. She must have studied hard. (Mary vẫn thi đậu với công dụng cao. Cơ ấy chắc rằng đã học chuyên chỉ.) Must + have been + Ving: chắc rằng lúc ấy đã E.g: I didn"t hear the doorbell. I must have been gardening behind the house. (Tơi vẫn khơng nghe thấy chuơng cửa. Có lẽ rằng lúc ấy tơi đang làm cho vườn vùng sau nhà.) ■ BÀI TẬP VẬN DỤNG CƠ BẢN bài 1: Choose the best option in the bracket to lớn complete the sentences. 1. Yesterday I (must/ mustn"t/ had to) finish my English project. 2. He will (must/ have to/ has to) wait in line lượt thích everyone else. 3. We (must be/ mustn"t / have to) on time for work. 4. We (have lớn not/ must/ mustn"t) forget lớn take the chicken out of the freezer. 5. If you are under 15, you (have/ must/ mustn"t) khổng lồ get your parents" permission. 6. Your child may (have to/ had to/ must) try on a few different sizes.7. The doctor (must/ mustn"t/ have to) get here as soon as he can. 8. Vị you (have to/ must/ mustn"t) work next weekend? 9. Bicyclists (mustn"t/ must/ has to) remember to signal when they turn. 10. Susan, you (mustn"t/ must/ have to) leave your clothes all over the floor like this. Bài 2: Choose the best answer (A, B, C or D) lớn complete the following sentences. 1. You___use your mobile phone in the exam. A. Oughtn"t to B. Mustn"t
C. Don"t have to lớn D. Shouldn"t 2. My grandparents live in the suburb. Therefore, whenever we visit them, we___a bus. A. Must take
B. Should take
C. Have lớn be taken D. Have to lớn take 3. We___smoke on the bus. A. Mustn"t
B. Can"t
C. Needn"t
D. Mightn"t 4. There are a lot of tickets left, so you___pay for the tickets in advance. A. Mustn"t
B. Won"t
C. Should
D. Don"t have to 5. You___eat plenty of fruit or vegetables every day because they are good for your health. A. Oughtn"t to
B. Mustn"t
C. Don"t have to
D. Should 6. You___wash the car. I had it done yesterday. A. Mustn"t
B. Needn"t
C. Must
D. May not 7. She is a good teacher; thus, I think you___to ask her for some advice. A. Oughtn"t
B. Must
C. Have
D. Ought 8. It"s a secret. You___let anyone know about it. A. Mustn"t
B. Needn"t
C. Mightn"t
D. May not 9. Vietnamese school students nowadays___ wear uniform. A. Have to
B. Need to
C. Should
D. Could 10. We___open the lion"s cage. It is contrary to zoo regulations. A. Must
B. Mustn"t
C. Needn"t
D. Should 11. When swimming in the pool, children___ be accompanied by their parents. A. Should
B. Must
C. Don"t have to
D. Have to lớn 12. If you want to maintain a good relationship, you___behave impolitely like that. A. Ought to lớn not
B. Ought not to C. Mustn"t
D. Don"t have 13. This drink isn"t beneficial for health. You___drink it too much A. Should
B. Ought khổng lồ not
C. Ought not to
D. Mustn"t 14. This warning sign says that you___step on the grass. A. Shouldn"t
B. Mustn"t
C. Don"t have to
D. Ought not to 15. I think you___do exercise regularly in order to keep in shape. A. Must
B. Should C. Ought to
D. Both B and C are correct 16. My motorbike broke down yesterday, so I___catch a taxi lớn school. A. Should
B. Ought
C. Must
D. Has better 17. You look exhausted. You___take a rest instead of working overtime. A. Should
B. Ought
C. Must
D. Has better 18. Those audiences___show their tickets before entering the concert hall. A. Have to
B. Must
C. Ought to
D. Don"t have to19. The children___spend too much time watching TV. A. Mustn"t
B. Ought khổng lồ not C. Shouldn"t
D. Both B và c are correct 20. If you have a bad headache, you___see the doctor. A. Had better
B. Must
C. Ought
D. Have better bài 3: Mark the letter A, B, C, or D khổng lồ indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. 1. (A) I will leave here early (B) because (C) I must (D) studying for my exam. 2. I (A) stayed up (B) late last night because I (C) mustn"t go khổng lồ school (D) on Sunday. 3. We (A) ought to not play football (B) as (C) it"s raining (D) outside. 4. You (A) mustn"t (B) khổng lồ drive a car (C) if you (D) don"t have a driving licence. 5. If you (A) want some useful (B) advice, you (C) have better talk to your parents (D) about your problem. 6. Yesterday I (A) must (B) stay (C) at trang chủ (D) due lớn the bad storm. 7. Because of his (A) poverty, he (B) has lớn (C) struggling lớn (D) make ends meet. 8. (A) According khổng lồ the rules (B) of this game, you (C) don"t have khổng lồ (D) drop the ball. 9. This competition is (A) optional, so we (B) not (C) have to take part in (D) it. 10. My (A) advice is you (B) have khổng lồ consider carefully (C) before (D) making the final decision. Bài bác 4: Fill in the blanks with "must" or "have to". 1. Professor quang quẻ told me today that I___give in that assignment by Friday at the latest. 2. Mark! This is a one way street. You___turn back và use Le Loi Street. 3. My back has been hurting for weeks. I ___go lớn the doctor"s. 4. My company said that if I want this promotion, I___go lớn the doctor"s for a thorough medical check-up first. 5. I went to see "Titanic" at the cinema last night. What a great film! You___go và see it! 6. Linda, thanks for everything. It was a great party. I___go now. My husband is waiting for me outside. 7. I am taking out a bank loan this month. I___pay a lot of taxes all together. 8. The local council is really strict about protecting that piece of lawn! You___walk around it! bài xích 5: Fill in the blanks with affirmative or negative forms of "must or have to/ has to". 1. You really___stop driving so fast or you"ll have an accident! 2. I can give you my bike, so you___buy a new one. 3. They___be in a hurry, because they have got more than enough time. 4. I really___remember lớn post that letter before five o"clock. 5. Tomorrow is Sunday. You___get up very early.6. This room is a mess. I really___find time khổng lồ clean it! 7. You___wear a tie if you want lớn go to lớn that restaurant. It"s one of their rules! 8. I am broke. I___borrow some money to buy a car. 9. You___stop smoking. It is very harmful. 10. Mr. Dickson is travelling abroad this summer, so he___get his passport soon. 11. All the students___obey the school rules. 12. You___speak too loud, the baby is sleeping. 13. Students___look at their notes during the test. 14. I have a terrible headache, so I___leave early. 15. Snow has blocked the roads. We___stay here until it"s cleared. Bài 6: Rewrite each sentence using the word(s) in the brackets. 1. I am not allowed lớn go out in the evening, (mustn"t) I ___. 2. It is a good idea for US to take an umbrella with US when we go out. (should) We ___. 3. It is necessary for young people khổng lồ plan for their future, (have to) Young people ___. 4. Ms. Hoa is in charge of cleaning the floor every day. (has to) Ms. Hoa ___. 5. Tim doesn"t get permission khổng lồ use that computer, (mustn"t) Tim ___. Bài 7: Rewrite the following sentences using modals. 1. Smoking is not allowed in the hospital. You ___. 2. It isn"t necessary for you to lớn book the tickets. You ___. 3. You are not allowed lớn park here. You ___. 4. It is better for parents to lớn take time lớn understand their children. Parents had ___. 5. If I were you, I would buy this house. You ___. ■ BÀI TẬP TỔNG HỢP NÂNG CAOBài 8: Choose the best option in the bracket khổng lồ complete the sentences. 1. Look at my new smartphone phone. It (must / can) play movies! 2. What"s your new phone number? I (can"t / mustn"t) remember it. 3. Can you change my appointment? I"m busy so I (won"t be able khổng lồ / don"t have to) come at eight o"clock tomorrow. 4. Jane (can / must) be in the office now. I saw her go in 5 minutes ago. 5. My wallet"s gone! Someone (can / must) have stolen it! 6. (You"ve got / You"re allowed) to show your driving licence when you rent a car. 7. Take your time. We (can"t / don"t have to) be there until seven. 8. We"re late. (We"d better/ We might) hurry up. 9. You (couldn"t / aren"t allowed) khổng lồ drive without a licence in the UK. 10. Are you hungry? (I make/ I’ll make) something for you. Bài xích 9: Choose the best answer (A, B, C or D) to lớn complete the following sentences. 1. ___I have a look at those shoes, please? A. Would
B. Should
C. Could
D. Must 2. We___pay for the tickets because my mother won them. A. Didn"t have to
B. Couldn"t
C. Mustn"t
D. Hadn"t khổng lồ 3. You really___make such a fuss about the old clothes you are wearing! A. Won"t
B. Can"t
C. Mightn"t
D. Shouldn"t 4. I hope we___find the cinema easily. A. Should
B. Might
C. Can
D. Could 5. We couldn"t find a hotel room so we___sleep in the car. A. Might
B. Should C. Had to
D. Could 6. We"d love to___afford a trip to lớn South America. A. Will have to
B. Be able khổng lồ C. Have to
D. Can 7. She could___in the garage when we arrived. That might be why she didn"t hear the bell. A. Work
B. Be worked C. Have been working D. Be working 8. You"ll___tell the police that your house was broken into. A. Should
B. Must C. Have to